2009. január 22., csütörtök



Császárzsömle Melindának (is)

Előtészta: 20 g élesztő
270 ml víz
300 g liszt
Tészta: 700 g liszt
10 g kovász (fakultatív, általában enélkül csinálom)
300 ml víz
40 g vaj/disznózsír (általában az utóbbi)


Először összekeverem az előtésztát, 30 percig hagyom kelni, aztán hozzáadom a többi hozzávalót, és megdagasztom. Újabb 20 percet hagyom kelni, ezután elosztom kb. 20 darabra, ezek is pihennek letakarva 10 percet.
A kis tésztadarabokból hurkácskákat formázok kézzel (kb. 30-40 centiseket), azután csomózok. Ezt egy kicsit nehéz leírni, de pofonegyszerű megcsinálni - nálunk a lányok is szoktak segíteni. Tehát csomót a közepére, aztán a felül kilógó véget betömködöm alulra, az alul kilógót meg felülre. Az így elkészített, tepsiben felsorakoztatott zsömlék is pihennek kb fél órát, közben a sütőt előmelegítem 250 fokra.
10 percig sok gőzzel sütöm, utána kiengedem a gőzt és további 10 percig sül.