2010. január 18., hétfő

Kovász

Beizzítottak a csajok ma a kisovin, kérdezték, milyen kovászreceptet ismerek. Már rég sütöttem kovásszal kenyeret, most megint itt az ideje, hogy elkezdjem.
Ki is próbálok egyből 2 fajtát, egy teljesen házi készítésűt, meg a bioboltokban kapható Backfermentet, kíváncsi vagyok, melyik lesz finomabb.

A házi készítésű kovász receptje:
1. 3 ek teljes kiőrlésű búza-, vagy rozsliszt, 3 ek meleg víz, összekeverni, letakarni, szobamelegben 1-2 napot állni hagyni
2. 3 ek teljes kiőrlésű búza-, v rozsliszt, 3 ek meleg víz, hozzákeverni, letakarni, 1 napot állni hagyni
3. 10 deka teljes kiőrlésű búza-, vagy rozsliszt, 1 dl meleg víz, hozzákeverni, letakarni, 1 napig állni hagyni.
Ennek egy részét kell a kenyérsütéshez felhasználni, a maradékot megőrizhetjük és a 3. lépcső hozzáadása után hűtőben is tárolhatjuk.


A Backfermentet is hasonlóképpen kell elkészíteni.
Fényképek majd jönnek.
A konyharuhával való letakarás nem elég. Bocs, Gergő.

Nincsenek megjegyzések: