2008. május 18., vasárnap

Első kovászos, előtésztás kenyerem

Előtészta:
400 g liszt (most rétesliszt)
6 g friss élesztő
260 g víz
34 g kovász (ha van épp a hűtőben)

Tészta:
600 g liszt
360 g víz
16 g friss élesztő
20 g só

Este bekevertem az előtésztát (van ennek normális magyar neve? - Vorteig után szabadon). A recept szerint 6-8 órát kell állnia, de nem ártott neki a 12 sem.
Másnap reggel hozzákevertem a tészta hozzávalóit. Dagasztottam, amíg szép fényes nem lett. Állt még egy órát, a felénél áthajtogattam.
Két részre osztottam, megformáztam, bevagdostam, és hagytam állni 40 percig. Ezalatt bemelegedett a sütő 250 fokra (benne a pizzakővel). Amikor beraktam a kenyeret a pizzakőre, egy pohár vizet öntöttem a sütő aljára.
15 percig sütöttem 250 fokon, utána kicsit kinyitottam az ajtót, hogy kimenjen a pára. Utána még ment 200 fokon 30 percig.
Az eredmény: lyukacsos, könnyű kenyér, nagyon ropogós héjú.
Eredeti recept: Chili und Ciabatta

Nincsenek megjegyzések: